fbpx

Diversity day – de kracht van diversiteit

Diversity day, een dag waarop de kracht van diversiteit in het middelpunt van de aandacht staat. Bij diversiteit ben je al snel geneigd te denken aan ‘de ander’. Maar om de kracht van diversiteit echt te ontdekken, moet je beginnen bij jezelf. Bij je eigen diversiteit die je door alle aannames en vastgeroeste beelden zomaar uit het oog bent verloren. Het hoe, wat en waarom leg ik je hier uit.

In a split second

Je ziet iemand lopen op straat of ontmoet een nieuwe collega en gelijk denk je: die is spontaan, succesvol, onzeker, arrogant, ambitieus of noem maar op. Die eerste indruk is enorm belangrijk omdat het allesbepalend is voor de verwachtingen die je van die ander hebt. Zowel positief als negatief. Niet voor niks loopt internet over van de tips over hoe je een zo’n goed mogelijke eerste indruk kan maken op het moment dat je gaat solliciteren, je voor een groep staat als spreker of je je in de wereld van het daten gaat begeven. Hoe handig zo’n eerste indruk ook kan zijn om je snel tot allerlei mensen om je heen te verhouden, ze is killing als het over diversiteit gaat. Ze reduceert de ander namelijk tot een eerste aanname. En eenmaal in een hokje geplaatst blijft er niet veel ruimte over voor iets anders dan voldoen aan de verwachting of je ertegen verzetten. Doodvermoeiend en vooral doodzonde.

In welk hokje zit jij?

Zoals ik al aangaf, plaatsen we mensen als vanzelf in hokjes. Maar dat doen we niet alleen met anderen, we zetten onszelf met even groot gemak in een hokje. Dat begint al jong. Op bijvoorbeeld het moment dat je moeder je iets uit handen nam en zei: ‘Laat mij dat maar doen, dat kun jij niet’. Of door die meester die zei: ‘jij bent geen schrijver’. Of die gezinssituatie waarin jij als kind een zorgende rol op je moest nemen, waardoor je verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen je eerste natuur is geworden. En zo zijn er legio aan voorbeelden te noemen van woorden en situaties waardoor er die diepe overtuigingen over jezelf zijn ontstaan die van geen wankelen weten.

Ontdek jouw diversiteit

De vraag is nu: is dat alles wat je bent. Ik geloof van niet. Ik zie het om me heen en ervaar het zelf ook steeds weer: ieder mens is heel divers. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd met een frisse blik naar jezelf te kijken en zo nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Maar dat vergt wel een flinke dosis moed én tijd. Ik wil je op deze dag uitnodigen deze uitdaging aan te gaan. Om voor de spiegel te gaan staan en jezelf met nieuwe ogen te bekijken en te onderzoeken waar jou kracht (nog meer) allemaal ligt en waar niet. Makkelijk is dat niet, want de vastgeroeste beelden en uitgesleten denkpatronen laten zich niet zomaar ombuigen. Het vraagt flink wat doorzettingsvermogen om niet op te geven als het moeilijk wordt. Maar het is de moeite meer dan waard!

Om je op weg te helpen deel ik een paar tips met je hoe je met nieuwe ogen naar jezelf kunt kijken en de diversiteit in jezelf kunt omarmen.

  • Jij bent als mens een unieke samenstelling aan mogelijkheden, talenten, passie en interesses. Jouw brein is op een bepaalde manier gewired; als beelddenker, creatief brein, oog voor detail, oplossingsvermogen en dergelijke. Ontdek jouw krachtgebied door op te schrijven van welke dingen je energie krijgt en welke dingen je vooral energie kosten. Als je dat niet goed weet, vraag dan eens aan de mensen die dicht bij je staan over welke dingen zij jou enthousiast zien worden.
  • Wees jezelf bewust van datgene wat je denkt als je bijvoorbeeld weer eens over je grens heengaat of toch maar niet je mening geeft op die vergadering (of juist wel terwijl je je had voorgenomen nu even niet gelijk te reageren). Door je denkstappen uit te schrijven kun je je bewust worden van allerlei helpende of belemmerende impliciete gedachten over jezelf. En als ze eenmaal op papier staan, kun je voor jezelf nagaan welke je daarvan wilt behouden en welke de prullenbak in mogen.
  • Ontdek je overtuigingen en waarden, die de basis creëren van je zijn. Schrijf voor jezelf eens een waardendocument. Waar sta jij voor? Wat zijn jouw drijfveren en wat vind je belangrijk om aandacht te geven in jouw leven?
  • Wees niet bang je verleden (met de hulp van een professional) onder ogen te komen. Het kan soms veiliger voelen het weg te stoppen, maar de impact van bepaalde dingen van vroeger is vaak veel sterker dan je denkt en houden je klein. Juist door dat aan te gaan kun je weer een stuk onbevangenheid terug krijgen en vanuit je kracht door het leven gaan!

 De kracht van jouw diversiteit

Wanneer je met deze bovenstaande tips aan de slag gaat is het de uitdaging om niet een nieuw hokje om jezelf heen te timmeren waar je de ‘nieuwe ik’ in plaatst. Je bent immers constant in ontwikkeling door ervaringen die je opdoet, mensen die je ontmoet, de studie die je volgt en wat al niet meer. Openheid en eerlijkheid zijn daarin sleutelwoorden. Maar absoluut ook een stukje genade. Genade die de ruimte laat om met een bepaalde onbevangenheid jezelf te zijn, jezelf te mogen ontdekken, te veranderen, terug te mogen komen op dingen of soms een omweg te maken.

En als je zo naar jezelf kan kijken, met die open en nieuwsgierige blik zonder direct te oordelen of er iets van te vinden, kun je ook zo naar een ander kijken. Dan ontdek je de kracht van diversiteit en sta je samen dubbel zo sterk!

Wil je samen met iemand jouw krachtgebied ontdekken? Dan is wellicht de training Coaching in 1 Dag of het Be Excellent coachtraject wat voor jou.

Vorig bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Laura Pelger
Volgend bericht
Alarmcommunicatie