fbpx

De voorwaarden voor verandering

Verandering is een constante factor in je leven. Sterker nog: het is een teken van leven. Leven zonder verandering bestaat niet. Kijk alleen maar naar je lichaam, dat verandert met de jaren. Je ontkomt er niet aan, het hoort erbij. Of kijk naar de bomen: de eikel die onder de grond ontkiemt en uiteindelijk uitgroeit tot een prachtige sterke boom. Tegelijkertijd is verandering misschien niet altijd wat je wilt. Je kent vast de uitspraak wel die mensen doen tegen ouders van kleine kinderen: “Geniet ervan, want het is zo voorbij”. Het leven beweegt en jij daarin ook.

Intentionele verandering: jij kunt veranderen!

Verandering is niet alleen iets dat ons overkomt, we kunnen er ook zelf aan mee werken. Je kunt nieuwe vaardigheden aanleren. Je kunt jezelf in nieuwe context plaatsen. Of je kunt ervoor kiezen om je latente talenten uit te pakken, op welke leeftijd dan ook. Deze intentionele verandering vraagt om een actieve inzet van jou.

Het 7LIFE model stelt dat er vier voorwaarden zijn om te gaan veranderen.

  1. Visie – je moet zicht hebben op waar je naartoe wilt gaan.
  2. Eigenwaarde – je moet vertrouwen hebben in jouw eigen kunnen en waarde.
  3. Veiligheid – je moet veiligheid ervaren in jezelf en je omgeving om fouten te kunnen en te durven maken.
  4. Vangnet – je moet weten dat je fouten kan opvangen.

De vier voorwaarden als een stoplicht

Je kunt deze vier voorwaarden als een stoplicht zien. Deze voorwaarden geven zicht  in jouw mogelijkheid om te veranderen of om te experimenteren met nieuwe dingen in jouw leven. Voordat je actief aan de slag gaat, moet je eerst inzicht hebben in deze vier voorwaarden.

Stel jij wilt meer creativiteit aanboren, dan kunnen een of een aantal van deze vier voorwaarden op rood of op groen staan.

Visie:

Dan helpt het om te weten of je wilt leren schilderen of boetseren, oftewel creëer een concrete visie. Pas als je hebt gekozen hoe creativiteit er concreet uitziet, staat het stoplicht op groen en kan je in beweging komen. Je ziet waar je naartoe wilt gaan.

Vertrouwen:

Als je geen creativiteit in je hebt, ga je niet beginnen met schilderles, dan staat het stoplicht op rood. Maar als jij denkt, nou dat schilderen kan ik misschien nog wel, dan staat het stoplicht op groen en wil je het wel eens proberen. Je hebt vertrouwen in je kunnen.

Veiligheid:

Dan kom je nog een stoplicht tegen: de veiligheid om fouten te maken. Moet dit eerste schilderij je beste schilderij ooit worden? Of is dit je éérste schilderij? Mag je van jezelf prutsen en aanklooien? Is het antwoord ja, dan zet je eerder dat penseel op het doek, dan wanneer je antwoord nee is. Dan is dat witte doek een tegenstander die je niet snel overwint.

Vangnet:

Als vierde stoplicht is er dan nog vangnet. Je zal minder snel beginnen met schilderen als je maar één doek hebt en weet dat dit het is. Dit is je enige poging om te schilderen. Er is geen budget voor meer of geen kans meer om iets nieuws aan te schaffen. Oftewel als je schaarste ervaart in je middelen dan kom je niet zo snel in beweging. Vangnet kan gaan over middelen, maar ook om steun en aanmoediging van je omgeving. Moedigen zij je aan om een tweede, derde of veertiende poging te doen? Of zeggen ze gelijk: nee stop hier maar weer mee…

Wat is jouw belemmering om te veranderen?

De vier voorwaarden zijn een handige graadmeter om te ontdekken wat jou tegenhoudt om in beweging te komen en hoe je een stoplicht van rood naar groen kan zetten. Dat begint allereerst bij het verkennen welke belemmering in jouw leven speelt en op welke terreinen in jouw leven de verandering uitblijft. Juist dán is het mogelijk om zelf of met iemand anders actief aan de slag te gaan.

Creëer jouw voorwaarden voor verandering

Bij ons traject Sta in jouw volle potentie helpen wij vele vrouwen om te veranderen. Aan de hand van het 7LIFE assessment, de online training en de coachingsessies ontvangen zij visie, bouwen zij aan hun zelfvertrouwen en de innerlijke veiligheid om te mogen leren. Bovendien is de coach een grote fan en dekt de rug van de coachee! Lijkt dat jou ook wat?! Bekijk dan het Sta in jouw volle potentie traject of plan een matchcall in met Marije van den Berg dan denkt zij actief met jou mee over wat bij jou aansluit.

Vorig bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Tine Plaisier
Volgend bericht
Zicht op talent