fbpx

Tikva les door Rachelle Steeds van het Super Natural Center

Tikva – Jouw moment van ontspanning

Je hebt nu, als het goed is een stuk gelezen in Marije’s boek Hormoongeluk. Wat hebben Tikva en hormonen met elkaar te maken?

Ten eerste wat is Tikva?

Een les die gericht is op ontspanning van geest, ziel en lichaam. We doen simpele maar effectieve oefeningen, gebaseerd op de fysiotherapie. Daarvoor heb je geen ervaring nodig en kan iedereen meedoen. Tijdens de les hoor je instrumentale muziek die helpt je tot rust te komen en ik lees bemoedigende woorden uit de Bijbel voor. Op deze teksten kun je mediteren, maar je mag ze ook gewoon over je heen laten komen.
Tikva komt uit Zweden en is ontwikkeld door een christelijke fysiotherapeut, personal trainer en componist. Het woord ‘tikva’ is Hebreeuws voor ‘hoop’: Tikva wil een beweging van hoop brengen.

Hormonen en Tikva

Zijn je hormonen uit balans? Dan zijn beweging en rust twee vrienden die je helpen om weer in balans te komen. Deze verminderen stress en helpen je om feelgood hormonen aan te maken. Tikva is een tool om dat te doen.

Als je last hebt van chronische stress en hoge concentraties van cortisol in je lichaam, dan is het van essentieel belang om de rust op te zoeken om te kunnen herstellen. Voor iedereen ziet ontspanning er anders uit: een wandeling in de natuur, een boek lezen, een warm bad nemen, een goed gesprek met een vriendin of dus Tikva. Allemaal tools die je kunt inzetten om je lichaam weer in herstelmodus te krijgen.

Zit je al lekker in je vel qua hormonen? Als je hormonen niet uit balans zijn, is het nog steeds van belang om goed voor jezelf en jouw lichaam te zorgen en rust en bewegen horen daarbij. Bewust worden van je lichaam, hoe je er (emotioneel, fysiek en geestelijk) bij zit en dat accepteren zijn belangrijke vaardigheden in Tikva die jou ondersteunen bij een gezonde levensstijl.  En een gezonde levensstijl zorgt voor duurzame algehele gezondheid. Wie weet is Tikva een onderdeel van een gezonde levensstijl voor jou.

Bemoedigende woorden en stilte

Naast het bewegen en tot rust komen, richt je, tijdens Tikva,  jouw gedachten op dankbaarheid,  hoopvolle gedachten en het loslaten van zorgen. Tijdens de les hoor je speciaal voor Tikva gecomponeerde muziek, gericht op rust en hoop. Bemoedigende woorden en rustgevende muziek kunnen een positief effect hebben op je stemming en gemoedsrust. Bij Tikva is er ook ruimte voor stilte, zodat je gedachten ook weer kunnen bezinken.

Ademhaling

Tijdens de les richten we ons regelmatig op de ademhaling en dan met name de buikademhaling. Er is aangetoond dat een kalme en langzame diepe buikademhaling het autonome zenuwstelsel rechtstreeks beïnvloedt door de hartslag te verlagen. Dit leidt tot een verhoogde activatie van het parasympathische zenuwstelsel, wat ertoe bijdraagt dat het lichaam prioriteit geeft aan herstel en het opbouwen van lichaamseigen reserves.

Wat heb je nodig?

Een sportmatje en daarnaast, als je wilt,  een dekentje of kussentje. We doen de les op sokken of blote voeten, zodat de spiertjes in onze voeten ook aandacht krijgen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden, zet je telefoon op stil en creëer een rustgevende sfeer door bijvoorbeeld de lichten te dimmen en/of een kaarsje aan te steken. Doe kleding aan waarin je makkelijk kunt bewegen.

Hoe ziet de les eruit?

We beginnen met ongeveer een half uurtje oefeningen. De oefeningen zijn dynamisch, dus je blijft in beweging en herhaalt de oefeningen een aantal keer op je eigen tempo en flow. Hiermee stimuleren we de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en zuurstof naar je spieren gaat. Ondersteun dit proces door tijdens of na de les lekker wat water of een kopje (gember) thee te drinken. Je mag je ogen dicht doen om jezelf af te sluiten van alles wat je kan afleiden. Forceer niks, het mag geen pijn doen, want deze les is gericht op je lichaam tot rust brengen en niet om stress te veroorzaken. Daarna doen we een ‘relaxation’ waarbij je op je matje mag liggen en ik even stil ben zodat je echt kunt rusten. Daarna doen we nog wat oefeningen om je lichaam weer wakker te maken.

Wil je meer weten over Tikva?

Bekijk dan de website van mijn Super Natural Center of de internationale website.

Ik hoop dat je na de les voelt dat je tot rust bent gekomen, gevoelens van tevredenheid, dankbaarheid en zingeving voelt. Graag hoor ik wat je ervan vond, dus zoek me op via mijn website, social media of stuur me een appje via WhatsApp (06 25 33 83 12).

Shalom,
Rachelle

 

Vorig bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Sandra Goossens
Volgend bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Simone Scherpenzeel