fbpx

Timing is everything

Ik geloof dat alles een tijd heeft. Een tijd om te feesten en een tijd om stil te zijn. Een tijd om te ondernemen en een tijd om voor te bereiden. Een tijd om pas op de plaats te maken, een tijd om door te pakken. De grote kunst is, om goed aan te voelen welke tijd het is. En daar dan vervolgens het meeste van te maken. Eigenlijk is tijd ons allerkostbaarste goed. We kunnen tijd niet kopen, het komt niet meer terug. Tijd is letterlijk die zandloper die langzaam leegloopt, soms zelfs het zand dat tussen de vingers wegloopt. Maar toch kunnen wij meer maken van onze tijd. Hoe we dat kunnen? Daar heb ik wel een paar ideeën over….!

Mijn eerste ondernemersles

Toen ik nog maar net was begonnen met ondernemen heb ik een kostbare les geleerd. Ik had toen net een kinderopvang in Amsterdam overgenomen en begon met goede moed met het meedraaien op “de vloer”. Luiers verschonen, appeltjes schillen, boekjes voorlezen en ouders bijpraten. Samen met mijn nieuwe collega’s verzette ik belachelijke hoeveelheden werk, naast alle andere projecten die ik nog deed. Na een week of wat nam mijn vader me apart. Hij nam me aandachtig op: mijn gejaagde blik, de dikke wallen onder mijn ogen, mijn overvolle tas met spullen en mijn telefoon die niet meer stil stond. En toen stelde hij DE VRAAG. “Denk je dat het een slimme keus is om jouw allerduurste kracht luiers te laten verschonen, Maroesja?”

Mijn allerduurste kracht?! Wie dan?!

Je raadt het al. Dat was ikzelf natuurlijk. In mijn ijver om alles maar goed te doen, was ik teveel en te lang zelf blijven doen. Ik moest me bezig houden met de zaken waarin ik verschil kon maken, en de anderen hadden ruimte nodig om hun taken te kunnen oppakken. Zonder de constante aanwezigheid van de nieuwe eigenaar om hen heen. Een weekje opstarten en kennis maken is prima. Maar hardnekkig door blijven werken… Tja, daar zijn betere oplossingen voor.

Een dubbele winst

Ik heb toen meteen een medewerker extra aangenomen, die perfect gekwalificeerd was om mee te draaien in het team en ben me met alle plezier gaan bezig houden met mijn overige projecten. Mijn tijd werd op dat moment niet alleen vier keer zoveel waard, maar was ook nog eens veel effectiever. Ik deed namelijk waar ik goed in was. En dan kan je opeens veel in dezelfde tijd, waar ik anders aan het worstelen was met een onwillig kind in de babyhoek.

De kern van succesvol werken

Het aanvoelen wanneer je met iets moet stoppen, waarom je eigenlijk ergens tijd insteekt en of je dan ook het meeste maakt van die tijd, is de kern van succesvol werken. Of je nu ondernemer bent of niet. Of je nu thuis met je huishouden bezig bent, of een groot project draait voor een internationale klant. En daarin maak je gegarandeerd fouten en ben je altijd op zoek naar een gezonde balans. Gelukkig hebben we daarvoor ook mensen om ons heen nodig, die ons kennen en willen zien. Waarbij we kwetsbaar en open kunnen zijn.

Ook kwetsbaarheid kent een tijd

Jezelf delen met anderen, laten zien wie je werkelijk bent en wat je oprecht raakt, kent absoluut een bepaalde timing. En die timing kan je leren. Om jezelf namelijk te laten zien aan een ander, heb je allereerst kennis van jezelf nodig. Weten waar je grenzen liggen (daar heb ik het al eerder over gehad), maar ook wat de ander aankan, of wil horen en zien. Kwetsbaarheid laten zien heeft een relatie nodig, voordat het jou en de ander kan versterken. De ander leren vertrouwen en waarderen, voordat je al je verhalen “dumpt”.

Maak jouw authentieke keuze rondom kwetsbaarheid

Afhankelijk van jouw eigen voorkeuren, die je zeker kan vinden in een instrument zoals het 7LIFE profiel, kan je keuzes maken over kwetsbaarheid. Ben je een “alles of niets”-mens? Mogen mensen je lezen als een open boek? Dan ben je waarschijnlijk ook emotioneel en gepassioneerd. En dan kan je keuzes maken in het moment, omdat je opeens die ander vertrouwt of omdat je niet anders kan dan je hart delen. Maar gun jezelf dan ook veiligheid en goede afspraken. Bescherm jezelf, als je je niet prettig voelt. Leer “nee” te zeggen, als je iets niet wilt. Heb je vooral een kleine groep van mensen die je vertrouwt, of die je waardeert om hun kennis of expertise? Dan houd je waarschijnlijk van controle en overzicht. Je laat liever niet het achterste van je tong zien aan iedereen. Geen enkel probleem! Neem de mensen om je heen dan mee in jouw manier van kwetsbaarheid. Communiceer eerder over jouw keuzes en overwegingen. Dan voelt een ander zich bijvoorbeeld minder snel afgewezen of buiten gesloten.

Zo zijn er allerlei tips die je kunt inzetten om grip te krijgen op jouw tijd. Jouw perfecte timing om te excelleren en te groeien. In verbinding met anderen om je heen, maar vooral: vanuit comfort en respect voor wie je zelf bent.

Maroesja van der Pols schreef deze blog in het kader van de online training Klaar met die Kwetsbaarheid. Samen met Marije van den Berg ontwikkelde zij deze training, waarin je in 10 weken aan de slag gaat met jouw kwetsbaarheid en allemaal hieraan gerelateerde thema’s. Als je samen met een coach jouw kwetsbaarheid wilt zien, omarmen en krachtig in wilt zetten is dit de sleutel!

Vorig bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Saskia van Wolferen
Volgend bericht
Kwetsbaarheid, jouw kracht!