fbpx

Ben jij succesvol

Laatst had ik een filosofisch telefoongesprek over geluk, succes en verwachtingen. Vandaag de dag is succesvol zijn de norm. Alle mogelijkheden liggen voor je open, dus zolang jij weet wat je wil en ervoor gaat dan komt alles goed. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is succes maakbaar en wat is dan de definitie van succes? En wat als je niet succesvol kunt zijn, wat dan?

Mijn onsuccesvolle jaren

Het was 2018, daar waar het jaar vol belofte startte, stortte mijn hele leven letterlijk en figuurlijk in elkaar. Ik had zojuist al mijn werkzaamheden voor twee non-profit organisaties neergelegd om te gaan pionieren, maar dat liep even anders dan gedacht. Op zaterdag 20 januari vloog ik met mijn snowboard over de kop, scheurde ik mijn nier en dankzij een hele reeks aan complicaties was ik tot eind mei niet in staat om meer dan een kilo suiker te tillen. En de rest… Ik was zo ‘geaderlaat’ dat ik veel moest rusten en ik – achteraf gezien – jaren nodig had om weer te herstellen. Wat nu succesvol?

Dat wat mijn onsucces mij bracht

Als ik mijn waarde af zou meten aan hetgeen ik presteerde in de afgelopen jaren, dan zou het wel heel erg treurig gesteld staan met mij. Als ondernemer raakte dit niet alleen mijn gezondheid en mijn (sociale) leven, maar ook mijn bedrijf. Het bracht me terug bij mijn basis, naar de mensen die dichtbij mij staan en dat waar ik ècht in geloof. Je zult het wellicht niet verwachten, maar ook al ben ik blij dat het geen 2018 meer is; ik heb dit proces nooit willen missen! Het bracht me zoveel rijkdom. Zoveel wijsheid. Zoveel inzicht.

Daarom 3 lessen voor jou:

1. Ontdek wie je bent, zelfs als alles wegvalt!

Dit is een spannende. Want juist wanneer jij jezelf in de spiegel kijkt, zonder make-up en zonder opsmuk; wat zie jij dan? Ben jij van waarde? Ben jij de moeite waard? Twijfel je hieraan? Ga dit proces aan, want èèn ding is zeker; als jij alsmaar moet presteren om bestaansrecht te hebben zal dit je vroeg of laat opbranden. Dat is het absoluut niet waard!

2. Het leven is niet maakbaar

Menig Law of attraction goeroe zal je vertellen dat als je het maar geloofd en/of proclameert de hemelse gewesten in beweging komen om de weg voor je te banen. Als nuchtere Nederlander geloof ik daar niet in. Ik geloof niet dat jij, als je maar hard genoeg geloofd, jouw wereld kan creëren zoals jij wilt. Ik geloof dat we allemaal te maken krijgen met teleurstellingen, tegenvallers en uitdagingen. Elke keer weer heb je de uitnodiging om de uitdaging aan te gaan en daarin goed voor jezelf (te laten) zorgen.

3. Waarin word jij gevormd?

Mijn coach stelde me steeds weer deze vraag; Marije, waarin word je nu gevormd? Weet je, juist in de meest uitdagende situaties in mijn leven heb ik het meest geleerd. Het heeft me gevormd, het heeft me inzichten en wijsheid gegeven die mij een unieke coach en trainer maken. Net zoals elk van de Be Excellent coaches en trainers hun eigen verhaal heeft. Deze passie zetten ze juist in om een inspiratie te zijn voor jou.

Welk van deze drie tips wil jij verder gaan onderzoeken en gaan verkennen? Wellicht schuurt een van de tips en wil je persoonlijk contact opnemen met Marije? Voel je zeker vrij. Als Bureau Delight zijn we graag van betekenis in jouw proces.  

Vorig bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Eline van Dam
Volgend bericht
De Inspirerende vrouw podcast met Tessa Moorman