fbpx

Bevrijdingsdag: Vrij zijn willen we allemaal!

5 mei 2021… Bevrijdingsdag. Bevrijdingsdag krijgt een heel nieuwe betekenis in een situatie van lock down. Hoe vrij zijn we eigenlijk? 4 mei denken we terug aan de mensen die vochten voor onze vrijheid. We herinneren ons, dat we bevrijders nodig hadden. Mensen die ons uit die onvrijheid trokken. Zodat we weer zelf kunnen beslissen. Hebben wij nu ook bevrijders nodig?

Als bescherming een gevangenis wordt

Al meer dan een jaar bouwen we afstand in. Een afstand die doorwerkt in elke relatie. De impact is enorm. Ineens besef je hoe belangrijk die kleine aanraking is voor jou. Of hoeveel energie je krijgt van mensen ontmoeten. En dat je juist oplaadt van die momenten dat je rustig alleen kunt zijn met je eigen gedachten, maar nu opgesloten bent tussen de vier muren van je huis met altijd je huisgenoten om je heen. Oog in oog met jezelf, de blijvende onzekerheid, de ongevraagde veranderingen, je leven op z’n kop. Een veel te lange pauze in het leven…

Vrij zijn willen we allemaal

Vond jij het in het begin ook stiekem een opluchting? Een lege agenda. Geen verplichtingen. Niet meer op hol van het één naar het ander. Hoe vrij was je eigenlijk? Welke vrijheid wilde jij vasthouden en beschermen? Naar welke vrijheid verlang je nu? Iedereen verlangt naar vrijheid! Vrij zijn om te doen wat je ècht wilt. Om te zijn wie je ècht bent. Niet geleefd door anderen. Niet begrensd door… jezelf misschien?

Om vrij te kunnen zijn, hebben we iemand nodig die ons bevrijdt

Nederland had bevrijders nodig. Zo heeft ieder persoonlijk ook bevrijders nodig. Mensen die bevrijdende woorden spreken. Die jou helpen te ontdekken wie je in essentie bent. Die jouw waarde belichten. Zodat je vrij bent om werkelijk te zijn wie je wilt zijn. Ongeacht de omstandigheden. Al is er een externe ‘gevangenis’, van binnen kun je vrij zijn. Mijn eerste bevrijder sprak twintig jaar geleden op een verrassend moment verrassende woorden. Die woorden openden een deur naar vrijheid. Nieuwsgierig liep ik door die deur en tot op de dag van vandaag blijf ik ontdekken wat het betekent om vrij te zijn. Vrijheid is in mij, hier en nu. Vrijheid is de keus die ik maak. Aangemoedigd door bevrijders die deuren naar vrijheid blijven openen.

Laat je niet inperken door een ander!

Hoe vaak maak jij een keus die gericht is op het tevreden stellen van anderen? Wil jij mensen pleasen? Doe jij je best om ‘erbij te horen’ en stop jij jezelf een beetje weg? Met zulke keuzes verlies je een stukje van je vrijheid. Je bent juist niet wie je wilt zijn. Je laat je opnieuw gevangen zetten. En dat voel je van binnen. Dat ongemakkelijke gevoel. Die onrust. Een onverwachte frustratie. Een hoofd dat maar blijft malen. Wanneer je keuzes gaat maken die passen bij jou, kies je steeds opnieuw voor vrijheid. Kan dat? Ook in een lock down met alle ongemakken, spanningen en onzekerheden? Ja, dat kan!

 

De kracht van jezelf bevrijden

Met de hulp van mijn bevrijder stapte ik door de deur. Met hulp van bevrijders zette ik mijn eerste wankele stappen op de weg van vrijheid. Oeh, wat was dat eng! Alsof ik iets deed wat niet mocht! En toch… Langzaam werd ik weer vertrouwd met mezelf. Met mijn eigenheid die er ineens mocht zijn. Met elke keus groeide mijn innerlijke vrijheid. En mijn zelfvertrouwen. Ik liep weg uit de gevangenis die ik voor mezelf had gemaakt. Ik kwam obstakels tegen.  Muren op mijn weg. Ik heb af en toe nieuwe bevrijders nodig. Zij laten mij de open deuren zien. Alleen mijn eigen keus om door die deur te gaan, brengt mij in de vrijheid. Zo ga ik mijn eigen weg. Een unieke weg. Die mij apart zet van de ander en mij vervolgens nog krachtiger verbindt. Zo kijk ik ook naar deze tijd van lockdown. Ik ben geen gevangene van de situatie. Ik kies ervoor om andere vormen te vinden, waarin ik in alle vrijheid de persoon kan zijn die ik ben.

Jou bevrijden… dat is precies wat wij doen!

Met jouw 7LIFE profiel in handen, laten we jou de deur naar jouw vrijheid zien. We geven jou inzicht in hoe jij keuzes kan maken die helemaal bij jou passen. Zodat je vrij bent, om de persoon te zijn die jij diep van binnen wilt zijn. Je gaat ontdekken wat jou uniek maakt. Wat je te bieden hebt aan de ander, hoe je verbinding kunt maken met de wereld om je heen. Word meer vertrouwd met jouw eigen voorkeuren en kenmerken. Ga nieuwsgierig op weg om te ontdekken welke rijkdom er is in jouw vrijheid. Gun jezelf een Bevrijdingsdag!

Anja Dommisse – Boone schreef deze blog in het kader van bevrijdingsdag. Anja is een van onze coaches die enorm bevlogen is met persoonlijke ontwikkeling en groei.

Vorig bericht
Vergeving als voorwaarde voor jouw succes
Volgend bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Anneke Vietje