fbpx

Vergeving als voorwaarde voor jouw succes

Wist je dat ondernemerschap een creatief ambt is? Wij als ondernemers doen niet anders, dan een expressie vinden voor een oplossing waar wij in geloven. Wij denken dat de wereld mooier, beter, rijker of leuker wordt als ons product of onze dienstverlening er is. Wij zijn toekomstkijkers, wegbereiders, geschiedenismakers; mensen die nu al handelen en hun nek uitsteken, omdat we geloven in onszelf en wat wij in handen hebben.

Geloof zetten wij om in daden!

Geen enkele arbeider is geloviger dan een ondernemer. En dat geloof zetten wij om in daden, op de meest creatieve manieren. Zelfs een businessplan is een creatief werk, een  vaak kunstige of bevlogen schets van de toekomst. En omdat wij ons zo openlijk uiten, vaak op een kwetsbare en gepassioneerde manier, krijgen we ook klappen.

Blijf staande ondanks kritiek!

Mensen die kritiek op ons hebben, die niet geloven in wat wij doen of wie wij zijn. Die ons of onze producten afwijzen of afkraken. Die het beter weten of beter zouden doen. Mensen die schamper hun schouders ophalen als ze de je toekomstplannen horen. Mensen die hele stukken op social media schrijven om je naar beneden te halen, of aan te vallen. Maar ook klappen van onszelf. Een ondernemer kan ongelooflijk kritisch en hard zijn naar zichzelf. Want: Ondernemers weten tot in hun kern: Mijn leven is van mij. Mijn keuzes zijn mijn keuzes. En mijn fouten zijn mijn fouten. Je kunt je als ondernemer niet of nauwelijks verschuilen achter anderen.

Wees sterk en moedig

Geloof me, geen enkele ondernemer ontkomt aan dit soort zaken. Daarom moet je als ondernemer ook vaak moedig zijn en eigenwijs. Zonder een stevige basis in jezelf kom je er niet. Zeker niet als je gedreven wordt door vernieuwing of een sterke pioniersgeest. Het is er nog niet, maar jij als ondernemer weet zeker dat het er moet komen. Dwars tegen de mores of gewoonten in, van de mensen om je heen.

Sta in je kracht als ondernemer

Een belangrijke sleutel om dan overeind te blijven staan als de mens IN die ondernemer, is vergeving. Je kunt immers niet rond blijven lopen met een wereld aan afwijzing en kritiek, als je tegelijkertijd expressief moet zijn. In mijn beleving zie ik ondernemers als mensen met een enorme versterker voor hun mond. Alles wat zij vinden, voelen of ervaren hoor en zie je keihard terug in hun werk en hun resultaten. Voel je je onzeker? Dan zal dat doorklinken in de keuzes die je maakt. Voel je je gekwetst? Dan bepaalt dat mede de stappen die je neemt of de relaties die je aangaat. Worstel je met afwijzing? Dan durf je zomaar bepaalde dingen niet meer te zeggen. En daar gaat je kracht als ondernemer. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk.

De sleutel voor jouw succes is vergeving

Vergeving is dan een hele, hele belangrijke sleutel voor jouw succes. Vergeving is namelijk niet iets, waarmee je jezelf het recht op emotie opgeeft. Je mag nog steeds expressief zijn. Het is zelfs cruciaal om expressief te zijn, je te uiten over wat je heeft gekwetst. Vergeving begint zelfs bij het onderkennen van woede, schaamte of rouw, stelt Edith Eger. Expressie noemt zij het tegenoverstelde van depressie. Je mag balen, je mag pijn ervaren of verdriet. Dat is namelijk ook waar:  jou is iets aangedaan. Je hebt pijn. Je voelt woede. Dat mag er dus ook zijn. Want anders, als je die emoties maar wegstopt en ontkent, ondermijn je jezelf.

Een nieuwe kans voor een nieuw begin

En dan moet ook de volgende stap komen. Het loslaten van jouw recht op gerechtigheid. Jouw recht om te wreken, om de waarheid boven tafel te krijgen. De waarheid maakt jou niet vrij. Jij kiest voor vrijheid, omdat je loslaat. Als je vergeeft, neem je je eigen leven weer terug. Je bent geen slachtoffer van een situatie, of van de ander. Jij bent wie jij wilt zijn. Vergeving zegt dat je een nieuwe kans krijgt voor een nieuw begin, zegt Desmond Tutu. Vrij van die negatieve invloed en die pijn.

Mijn verhaal rondom vergeving

Toen ik begon met mijn bedrijf 7LIFE heb ik ongelooflijk veel kritiek over mij heen gekregen. Van voormalige collega’s en mensen die ik mijn vrienden noemde, van business partners en zelfs van mijn eigen vrienden en mijn levenspartner. Op internet werden verhalen en blogs over mij gepubliceerd, werd ik een fraudeur genoemd en een dief. Een werktuig van de satan, stond er bovenaan een internationaal stuk over mij. Een kind van de duivel. Het heeft heel lang geduurd voordat ik toe was aan vergeven. Maar toen ik eenmaal zo ver was, bleek het lastigste toch te zijn om mijzelf te vergeven. Dat ik mij zolang had laten leiden door hun geblaas en gelach. Door hun afwijzing en vuile woorden. Dat ik niet al veel eerder heb kunnen loslaten. Maar ook dàt is inmiddels gelukt en zie: Ik heb een prachtig product en een gaaf bedrijf. En ik weet wie ik ben. Iemand met een gouden droom en een groot hart. Ik ben ondernemer.

Maroesja van der Pols schreef deze blog in het kader van de online training Klaar met die Kwetsbaarheid. Samen met Marije van den Berg ontwikkelde zij deze training, waarin je in 10 weken aan de slag gaat met jouw kwetsbaarheid en allemaal hieraan gerelateerde thema’s. Als je samen met een coach jouw kwetsbaarheid wilt zien, omarmen en krachtig in wilt zetten is dit de sleutel!

Vorig bericht
Kijk eens vaker in jouw spiegel!
Volgend bericht
Bevrijdingsdag: Vrij zijn willen we allemaal!