fbpx

Kijk eens vaker in jouw spiegel!

Januari 2021… Ik zit aan mijn tafel, die bezaaid ligt met schoolspullen, spelletjes en rommel van mijn kinderen. En ja, eerlijk is eerlijk, ook genoeg rotzooi van mijzelf. We zitten middenin de zoveelste lockdown, tot grote vreugde van mijn vier kids en tot lichte wanhoop van mijzelf als moeder en ondernemer. Het nieuwe jaar is nog maar net van start gegaan en ik heb geen idee hoe ik grip ga krijgen op de komende tijd.

Deze berg overweldigd mij

Want: wat te doen en hoe op te starten, als je hele omgeving op z’n kop staat en iedereen zich moet verschansen en verbergen? Hoe kan ik dan in de vrede een flitsende start maken met mijn werk? Als ik mij spiegel aan mijn groeiende berg van verplichtingen, taken die nog op me wachten, voornemens en goede intenties, kan ik me alleen maar verslagen voelen. Deze berg kan ik niet beklimmen. Ik kan er niet eens omheen.

Spiegelen doen we allemaal

Dat spiegelen doen we als mensen graag en veelal automatisch. Het geeft ons houvast, een gevoel van waarde of erbij horen. Het geeft ons ook een idee of we voldoen aan de standaard. Een standaard die we zelf bedenken, of die ons wordt opgelegd door onze omgeving. We kijken om ons heen en checken of we passen, of we het “goed doen”. Ik zou mij bijvoorbeeld nu kunnen spiegelen aan andere vrouwelijke ondernemers met kinderen in een lockdown. Ondernemers die het wellicht beter doen dan ik, die niet in een slobbertrui aan een wanordelijke tafel zitten. Of ik zou mij kunnen spiegelen aan moeders met schoolgaande kinderen. Op social media komen genoeg verhalen voorbij, foto’s van andere huizen met andere tafels vol huiswerk.

Spiegelen als tool voor groei en ontwikkeling

Spiegelen is ook een manier om te leren. Vooral voor mensen die vanuit hun hart, vanuit ervaring, leren. Door te kijken hoe een ander leeft, werkt of doet, kunnen wij inspiratie opdoen of een oplossing vinden waar we zelf niet op waren gekomen. We kijken naar een ander en stellen onszelf de vraag: Hoe zou ik dat doen? Voel dit ook goed voor mij? Zo is spiegelen juist een hele mooie, gezonde manier om te groeien en te ontwikkelen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je jezelf spiegelt aan mensen die jou als unieke persoon versterken.

Laat je niet vervormen door de spiegel van de ander!

Op het moment dat we in de spiegel kijken en onszelf afwijzen, of “minder vinden”, tja…. Dan werkt die spiegel eerder als een vervormer. Een lachspiegel die jou als een rare freak neerzet, een mens met groteske mankementen. En dat is ontzettend zonde. Waarom zouden we kijken in die spiegels om ons heen, waarin we constant gewogen lijken te worden en we onszelf dan te licht bevinden?! Je vergeet dan voor het gemak, dat niemand in de hele wijde wereld precies hetzelfde is als jij. Jij bent uniek en jij leeft in een situatie die geen ander kan nadoen. Je kunt jezelf dus nooit minder vinden dan de ander; je BENT immers niet die ander. We hebben allemaal onze eigen processen, onze eigen uitdagingen en onze eigen fouten te maken. Het is dus vooral ontzettend kostbaar om in je eigen spiegel te kijken.

De kracht van in jouw eigen spiegel kijken

Ik geniet zo ontzettend van een programma van Fred van Leer voor TLC: alles uit de kast. In dat programma begeleidt hij vrouwen die zichzelf niet mooi of aantrekkelijk vinden. Zij worstelen met hun uiterlijk en met de manier waarop zij zich kleden of presenteren. Een van de dingen die hij doet, vind ik ronduit ontroerend. Hij neemt een vrouw mee naar een kledingzaak, geeft ze een mooie outfit en laat ze dan lang in de spiegel kijken naar zichzelf. Iedere vrouw heeft dan de neiging om snel weer weg te lopen; korte blik, zien wat je niet zint, wat je hindert of lelijk vindt en dan gauw weer weg van die enge spiegel. Maar hij vraagt hen dan te blijven staan. Net zolang tot zij zien wat hij ziet; die mooie dingen, de welving van je lippen, je haar langs je gezicht, die lange benen of die kleine voetjes. Net zolang tot je jezelf onder ogen komt met een blik van liefde en acceptatie.

Dat is precies wat wij doen!

En dat is precies wat wij kunnen doen, met jouw 7LIFE profiel in handen. Je kunt in je eigen spiegel kijken en zien wat jou versterkt. Wat jou uniek en mooi maakt. Wat je te bieden hebt aan de ander, hoe je verbinding kunt maken met de wereld om je heen. Kijk eens wat vaker in de spiegel die bij jou hoort. Ga je comfortabel voelen bij jouw eigen voorkeuren en kenmerken. Ga vanuit nieuwsgierigheid en interesse op zoek naar al die kanten, die jou zo veelkleurig en boeiend maken. Dan is het alleen maar een verrijking als je je ook eens spiegelt aan de wereld om je heen. Want die kan jou niet meer afwijzen, alleen maar versterken.

Zo kijk ik ook naar deze tijd van lockdown. Ik en mijn kinderen hoeven geen berg te beklimmen. We kiezen ervoor om te genieten van de chaos en te doen wat we kunnen. Maar vooral veel samen te zijn en te onthaasten. Want dat past bij ons. Zo verzetten wij bergen!

Maroesja van der Pols schreef deze blog in het kader van de online training Klaar met die Kwetsbaarheid. Samen met Marije van den Berg ontwikkelde zij deze training, waarin je in 10 weken aan de slag gaat met jouw kwetsbaarheid en allemaal hieraan gerelateerde thema’s. Als je samen met een coach jouw kwetsbaarheid wilt zien, omarmen en krachtig in wilt zetten is dit de sleutel!

Vorig bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Anja Dommisse – Boone
Volgend bericht
Vergeving als voorwaarde voor jouw succes