fbpx

De unieke kracht van jouw vanzelfsprekendheid

“Ik voel me zo bij jou op mijn gemak. Ik vertrouw je en voel me begrepen en gehoord.” Deze feedback is hartstikke waardevol als je de opleiding Maatschappelijk Werk volgt. En toch voelde het niet waardevol. Dit was wel de 10e keer dat ik het hoorde en ik had er niet eens mijn best voor gedaan. Ik was gewoon wie ik was. Het kostte me geen moeite. Dat het vanzelf ging, betekende voor mij dat het niet zo waardevol was.

De verwondering over jouw vanzelfsprekendheid

Alsof de dingen die me wel bloed, zweet en tranen kosten meer waard zijn dan de dingen die al in mij zitten. Inmiddels weet ik (Hanneke) dat dit de omgekeerde wereld is. Mijn talenten zijn de eigenschappen aan mij die ik als vanzelfsprekend doen en vaak ben ik me er zelf niet eens van bewust. Of als mensen mij hiervoor bedanken of complimentjes geven, wuif ik dat zo vaak weg. Een van de vier voorwaarden voor verandering die het 7LIFE model hanteert, is eigenwaarde. Het vertrouwen hebben in jouw eigen talenten. Jouw talenten erkennen als waardevol en belangrijk. Ik gaf veel meer aandacht aan dat waar ik niet goed in was. Terwijl dat niet is waar ik energie van krijg of waar mijn talent ligt.

Van onvoldoende naar voldoende, of van voldoende naar uitmuntend?

Wanneer we naar ons schoolsysteem kijken, is dat ook hetgeen ons geleerd wordt. De nadruk ligt in het verbeteren van datgene waar we niet goed in zijn. Je krijgt bijles om de onvoldoendes tot een voldoende te maken, niet om je voldoendes naar een uitmuntend te brengen. Een veel voorkomende reden om niet te investeren in je talent is dat je het niet waardevol vindt. Dat je het eigenlijk maar normaal vindt. Tegelijkertijd stop je veel tijd en moeite in andere gebieden om die naar een ‘voldoende’ te brengen.

Waar was jij als kind al goed in?

Om jouw talent te ontwarren en daarmee te bouwen aan jouw eigenwaarde, helpt het om te weten waar je goed in bent. Neem eens een moment om terug te denken aan jouw school- of studietijd of jouw eerste werkervaring. Welke feedback heb je gekregen van docenten, collega’s, vrienden of familie die écht is blijven hangen? Welke feedback gaf jou zicht op jouw talenten? Wat voel je hierbij? Hoe kan je deze talenten meer inzetten in jouw dagelijks leven?

Hoe weet je nu in welke talenten je wilt investeren?

In een eerdere blog schreef Hanneke over zicht hebben: Je komt sneller in beweging als je weet waar je naartoe wilt gaan. Dat kan mede op basis van het beeld dat jij hebt over jouw toekomst. Als jij over vijf jaar jouw eerste expositie van je schilderijen wilt houden, is de vraag of je nu al voldoende vertrouwen hebt in jouw huidige talent. En daar daadwerkelijk in wilt investeren, zodat je jouw geloof in jouw eigen kunnen kunt versterken. Daarmee vergroot jij de kans op die succesvolle expositie.

Behoefte aan support?

Merk jij dat je niet weet waar jouw kwaliteiten liggen? Dat je vaak twijfelt of je ergens wel goed in bent? Schrijf je in voor het coachingstraject Sta in je volle potentie. Hier ga je aan de slag met het vinden van jouw unieke meerwaarde. Aan de hand van het 7LIFE assessment, de online training én de begeleiding door een coach, krijg jij absoluut zicht op jouw unieke samenstelling aan talent en mogelijkheden die jij actief in kunt zetten in jouw leven.

 

 

Vorig bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Margreet Bronk
Volgend bericht
Verandering is zó spannend