fbpx

Verandering is zó spannend

Een ding is zeker, de comfortzone voelt als een gezellige en behaaglijke plek. We kennen elke vierkante meter van deze o zo fijne veilige plek, en alles wat buiten de comfortzone is, wordt als donker en onveilig ervaren. Dat is dan ook de reden waarom de gemiddelde mens niet houdt van verandering. Verandering is spannend, onbekend en uiterst onveilig. Want wat als je faalt? Wat als het mislukt?

De negatieve ervaring die een belemmerende overtuiging genereert

Inmiddels hebben is er bij duizenden mensen een 7LIFE assessment afgenomen, wat ervoor zorgt dat we inmiddels steeds meer inzicht hebben in de gemiddelde uitkomst. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de vrouwen de Zorgerstijl als voorkeurstijl heeft of als tweede stijl de voorkeurstijl kleurt. De Zorgerstijl kenmerkt zich door prachtige empathische eigenschappen en de drijfveer om andere mensen gelukkig te maken. Wanneer het echter op leren of verandering aankomt, zien we dat deze stijl leert door ervaring. Zolang je iets nieuws doet en een positieve ervaring hebt, geeft dit absoluut een boost in jouw zelfvertrouwen. Wanneer er echter sprake is van een negatieve ervaring, kan er een innerlijke overtuiging ontstaan. Wellicht herken je deze wel: ‘Het gaat nooit goed komen…’, ‘Andere mensen kunnen dit veel beter dan ik…’ of ‘Ik kan dit niet…’. Deze zogenaamde belemmerende overtuigingen zorgen ervoor dat je het liefst in die cozy comfortzone blijft, want daar heb je grip op jouw kunnen. Wat echter jammer is, omdat je vaak zoveel meer in huis hebt!

Tegenslagen horen erbij, je kunt er zelfs van leren!

Iemand echter met de Pionierstijl als voorkeurstijl gelooft juist in de kostbare lessen die er te leren zijn door het gewoon te doen. Want ook als je op je neus valt, dan heb je toch nog iets geleerd?! En zo vaak verrijkt het ervaren van dingen jouw leven. De Beheerderstijl gelooft dat tegenslagen bij het leven horen, wat ervoor zorgt dat er een bepaalde nuchterheid ontstaat. Nee, je kunt niet alles in een keer goed doen. Maar laten we eerlijk zijn, schaatsen leer je ook met vallen en opstaan.

Wat zijn jouw ziejewelletjes?

Wanneer jij jezelf herkent in de Zorgerstijl, waarbij je merkt dat er altijd bepaalde ‘ziejewelletjes’ in jouw gedachten zijn wanneer iets niet lukt, is het vandaag wellicht de tijd om eens actief die belemmerende overtuigingen in de ogen te kijken. Want als jij zicht hebt op verandering, wanneer je weet dat jij absoluut meer vrijheid in jouw leven wilt ervaren of toch eindelijk die keuze wilt maken om die carrière switch te maken, dan is dat de sleutel. Het begint bij de vraag: Wil je dat er verandering komt? Hoe graag wil je dat? En wat mag het je vervolgens kosten? Vaak komt verandering samen met het uitstappen, ook als het enorm spannend is.

Verlaag de drempel en ga ervoor!

Zo ken ik een dame die regelmatig te maken heeft met het verlangen heerlijk in de comfortzone te blijven. Inmiddels weet ze dat ze door het toch te doen, veel meer plezier heeft en zoveel meer van het leven kan genieten. Ze helpt zichzelf door als ze iets wilt, dat ook te doen. Om het zo comfortabel mogelijk voor zichzelf te maken, gunt zij zichzelf de ruimte om na te denken hoe ze – ondanks de spanning – toch de druk iets kan verlagen. Bijvoorbeeld door iemand mee te vragen en niet alleen te gaan, of door zichzelf toe te staan om iets eerst drie keer te proberen alvorens een keuze te maken. Inmiddels weet ze dat áls ze doorzet, dit haar vertrouwen opbouwt én dat zorgt ervoor dat de volgende keuze voor verandering weer een stuk makkelijker gaat. Ook is haar netwerk dus een belangrijke stimulans in haar veranderkracht.

Behoefte aan support?

Wil jij afrekenen met belemmerende overtuigingen of nu echt eens uit die comfortzone stappen? Schrijf je in voor het coachingstraject Klaar met die kwetsbaarheid?!. Hier ga je aan de slag met de belemmerende overtuigingen en leer je hoe jij jouw eigen rug kunt dekken. Aan de hand van het 7LIFE assessment, de online training én de begeleiding door een coach krijg jij absoluut zicht op jouw unieke samenstelling aan talent en mogelijkheden die jij actief in kunt zetten in jouw leven.

 

 

 

Vorig bericht
De unieke kracht van jouw vanzelfsprekendheid
Volgend bericht
Wie dekt jouw rug?