fbpx

Jij bent verantwoordelijk voor jezelf

‘Jij bent verantwoordelijk voor jezelf’, dat is wat ik laatst tegen een vrouw zei tijdens een coachsessie. Confronterende woorden, maar o zo waar. Weet je, je kunt pas iets met de dingen in je leven als je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen rust, je eigen emoties en je eigen behoeftes. Zo vaak hopen we dat andere mensen op ons voorhoofd lezen waar we behoefte aan hebben, maar laten we eerlijk zijn… er staat echt niets op je voorhoofd geschreven. Je zult zelf in beweging moeten komen om je grenzen aan te geven of die keuze te maken die als een hobbel op je weg ligt. Hoe moeilijk ook!

Kom in balans!

Bij iedereen werkt het in balans komen anders. Als je vanuit 7LIFE je pionier hoog hebt staan kan verantwoordelijkheid nemen voor jezelf een belangrijke waarde zijn in je leven. Het is als het ware een vanzelfsprekendheid dat je fit bent en gezonde grenzen stelt. Andere mensen komen in beweging op het moment dat ze écht niet anders kunnen. Het liefst stoppen ze hun hoofd onder de grond om maar niet geconfronteerd te hoeven worden met zichzelf. Bovendien ontbreekt de urgentie zo vaak, je hebt alles nog aardig onder controle en je redt jezelf wel. Op het moment dat je grip verliest in je leven of wanneer je lichaam ernstige signalen geeft dat het zo echt niet verder kan, weet je als geen ander dat er iets moet veranderen.

De achtbaan van het leven

Het leven zit soms vol (onwelkome) verrassingen. Zo stond ik op mijn 31e op de top van mijn leven. Ik had net een enorme shift in mijn carrière gemaakt en de wereld stond voor me open. Mijn passie en ambitie kwamen helemaal samen in de Bureau Delight. Onderstrepen van de kracht van diversiteit en daarmee vrouwen in hun kracht zetten. Dát is wat ik voor me zag! Ik stond helemaal klaar om te gaan. Tot het moment kwam dat mijn leven letterlijk én figuurlijk ondersteboven kwam te staan. Na een snowboard ongeval belandde ik vijf keer in het ziekenhuis. Vervolgens ontwikkelde ik een allergie voor medicatie. De ambulance moest er drie keer aan te pas komen om mij met een anafylactische shock naar het ziekenhuis af te voeren…

De kracht van een gezonde levensstijl

Lange tijd heb ik me niet gerealiseerd hoe ziek ik geweest ben. Wanneer je zelfs na even je tanden gepoetst te hebben weer moet slapen heb je geen enkel besef van de realiteit. Gelukkig maar, want op dat moment was overleven en beter worden het enige wat telde. Zowel mijn fysiotherapeut als mijn sportinstructeur keken hun ogen uit tijdens mijn herstel traject. Het tempo dat ik had om weer op conditie te komen, en dat na maanden van op bed liggen, was ongekend. Dat werd nog eens bevestigd toen ik later bij een orthomoleculair arts kwam, die me vertelde dat hij met mijn gezondheidsscreening met de ES Teck-bodyscan kon hij aflezen dat ik al voor mijn ongeluk gezond leefde. Dát zorgde ervoor dat mijn lichaam zo goed kon herstellen van alle turbulentie in 2018. Let wel: een gezonde levensstijl gaat niet alleen over fysieke gezondheid, maar ook over mentale weerbaarheid en geestelijke veerkracht. Jij bent verantwoordelijk voor zowel je lichaam, ziel en geest. Een gezonde balans tussen voeding, beweging en ontspanning én aandacht geven aan je emoties liggen aan de basis van een gezonde levensstijl.

Het was absoluut de moeite waard

Als ik terug blik op de afgelopen drie jaar heeft dit proces van ziek zijn en herstel me enorm verrijkt. Het was absoluut een weg die lang niet altijd gemakkelijk was. De beste tip die ik kreeg was van mijn buurvrouw, die ook door een sportongeluk langdurig ziek geweest was. Zei zij: ‘Marije, geniet van de goede dagen. Indien je een slechte dag heb, vecht er dan niet tegen. Frustreer je dan niet, want dan verstook je kostbare energie die je nodig hebt om de dag door te komen. Wellicht heb je morgen weer een goede dag’. Het eeuwenoude principe van Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want vandaag heeft al genoeg aan zichzelf is zó waar!

Eigen verantwoordelijkheid is dé sleutel

Dit seizoen in mijn leven heeft mij zó enorm bevestigd dat verantwoordelijkheid nemen voor jezelf zó enorm belangrijk is. Of dit nu gaat over gezonde voeding, beweging en ontspanning. Maar ook over het stellen van gezonde grenzen, het maken van keuzes die rechtdoen aan jezelf en je omgeving, maar ook het maken van bewuste keuzes van wat je doet met je tijd en je talenten. Dat is precies waarom ik af en toe met mijn journal de tijd neem om te reflecteren over mijn gezondheid, mijn ideeën en mijn focus. Ik sta bewust even stil om na te denken over de koers waar ik heen wil gaan, het is het moment om even de strateeg in mij de ruimte te geven om bewust om te gaan met mijn ontwikkeling, tijd en natuurlijk de Bureau Delight!

Het leven is zo kostbaar. Jouw leven is zo kostbaar! Je weet niet wat je allemaal mee zult maken of hoe lang je leeft. Daarom is het zo goed om bewust te leven en zo de wereld een beetje mooier te maken met datgene wat alleen jij kunt geven! Heb jij  helder voor ogen wat jouw talent of droom is? Maak jij keuzes die recht doen aan jezelf en aan je omgeving? Wij helpen jou graag bij jouw ontwikkeling en jouw zoektocht naar dat specifieke wat jij als enige in huis hebt om jouw wereld te verrijken. Neem contact op met Marije voor de mogelijkheden.
Vorig bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Ruth Vennekens
Volgend bericht
Bezorg je DNA een goede dag!