fbpx

Ook klaar met het voldoen aan verwachtingen en pleasen?!

Wist je dat het constant voldoen aan de verwachtingen van anderen en het pleasen van mensen enorm vermoeiend is? Het brand je op tot je niet meer kunt… Terwijl er zoveel meer is in je leven; namelijk VRIJHEID!

Als jij jezelf herkent in deze woorden, dan ben je niet alleen. Veel mensen worstelen met het gevoel van verplichting om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Het idee van constant pleasen en het dragen van de last van andermans wensen kan uiteindelijk leiden tot vermoeidheid en het verlies van eigen identiteit. Maar wat als we je vertellen dat er een andere weg is? Een weg naar vrijheid.

Vrijheid om zelf te mogen kiezen

Stel je voor dat je jezelf toestaat om te kiezen wat het beste is voor jou, zonder de last van externe verwachtingen op je schouders. Het is mogelijk. Het begint allemaal met het erkennen van jouw eigen behoeften en verlangens, en het recht om zelf keuzes te maken die in lijn zijn met wat jij wilt.

Vrijheid om een grens aan te geven

Jouw grenzen zijn belangrijk en verdienen respect. Het is oké om “nee” te zeggen wanneer iets niet goed voelt, en om ruimte te creëren voor zelfzorg en welzijn.

Vrijheid om authentiek te mogen staan voor datgene wat jij belangrijk vindt

Het is jouw recht om trouw te blijven aan je eigen waarden en overtuigingen. Authenticiteit brengt kracht en voldoening, zelfs als het betekent dat je tegen de stroom ingaat.

Is dat altijd makkelijk?! Nee, zeker niet.

Het ontdekken van jouw eigen waarden en overtuigingen en het omarmen van jouw authenticiteit is een belangrijke reis die zelfreflectie, introspectie en moed vereist.

Om dit proces aan te gaan zijn er een aantal tools die jij in zou kunnen zetten:

  1. Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om diep na te denken over wat echt belangrijk voor je is en wat je oprecht gelooft. Stel jezelf vragen over wat jou motiveert, wat je vreugde brengt en wat je energie geeft.
  2. Identificeer je kernwaarden: Denk na over welke principes en waarden voor jou onwrikbaar zijn. Dit kunnen zaken zijn zoals eerlijkheid, respect, vrijheid, solidariteit, avontuur, creativiteit, enzovoort.
  3. Onderzoek je overtuigingen: Ga kritisch na welke overtuigingen je hebt over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Zijn deze overtuigingen daadwerkelijk van jou, of zijn ze gevormd door externe invloeden zoals cultuur, familie of media?
  4. Luister naar je hart: Neem de tijd om te luisteren naar je hart. Vaak kunnen we onze eigen waarheid vinden als we echt naar onszelf luisteren. Je hart is namelijk de bron van alle dingen. Dat is waar het begint. Wanneer je hart onzeker is, zou het zomaar kunnen zijn dat je de goedkeuring van anderen nodig hebt om te mogen bestaan. Dan is dát hetgeen je aan mag gaan om innerlijk vrij te worden.
  5. Leef congruent met je waarden: Zodra je jouw kernwaarden en overtuigingen hebt geïdentificeerd, neem dan actieve stappen om in lijn te handelen met deze waarden in je dagelijks leven. Dit kan betekenen dat je keuzes maakt die aansluiten bij wat voor jou echt belangrijk is.
  6. Wees trouw aan jezelf: Authentiek zijn betekent dat je trouw blijft aan jezelf, zelfs als dat betekent dat je tegen de verwachtingen van anderen ingaat. Wees moedig en sta voor je eigen waarheid, zelfs als dat betekent dat het niet de makkelijkste weg is.
  7. Blijf groeien: Soms is het zo kostbaar om in gesprek te gaan met een coach die je spiegelt en confronteert met datgene wat aandacht vraagt. Juist in de confrontatie met jezelf ligt zoveel mooist te ontdekken. Sta open voor nieuwe inzichten, leer van je ervaringen en wees bereid jezelf opnieuw uit te vinden als dat nodig is. Ben jij op zoek naar iemand die jou hierin verder kan helpen? Plan een GRATIS call met een van onze coaches om te ontdekken of zij je verder kan helpen in jouw persoonlijke groei. 

Door deze stappen te volgen en bewust te werken aan het begrijpen en omarmen van jouw eigen waarden en overtuigingen, kun je stap voor stap jouw authenticiteit versterken en een leven leiden dat trouw is aan wie jij werkelijk bent.

Het aangaan van dit proces is zeker te weten de moeite waard.

Als je klaar bent met het voldoen aan alle verwachtingen van jezelf en/of anderen, of je wilt dealen met de wortel van het constant moeten pleasen van mensen, dan willen we jou van harte uitnodigen om aan te sluiten bij onze masterclass Klaar met pleasen van anderen?! 

Klik hier om jezelf aan te melden.

Vorig bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Janine van der Maas
Volgend bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Sophie-Anne Onland