Welkom bij De Inspirerende vrouw podcast. In deze aflevering gaat Marije in gesprek met Janine van der Maas.

Toen Janine van der Maas haar cyclus bij ging houden, met als doel iets te kunnen doen met natuurlijke gezinsplanning, ontdekte ze dat haar cyclus alles behalve regelmatig was. Soms duurde haar cyclus dagen, andere momenten zelfs 60 of 85 dagen.

Met die informatie ging ze naar de huisarts, die haar doorverwees naar de gynaecoloog. Na een intern onderzoek bleek dat ze meerdere cysten op haar eierstokken had, wat wees op PCOS. Een heftige ontdekking, die tegelijkertijd ook veel verklaarde. Ze kreeg een brief thuisgestuurd met de diagnose en de uitnodiging van de gynaecoloog om langs te komen wanneer zwanger worden niet lukte.

PCOS, oftewel polycysteus-ovariumsyndroom, is een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter en vormen met vocht gevulde blaasjes, de zogenaamde cysten.

Symptomen PCOS:

  • Bij het (PCOS) heb je geen of minder vaak een eisprong.
  • Onregelmatige en verminderde menstruatie (oligomenorroe) of uitblijven van de menstruatie (amenorroe).
  • Hogere gevoeligheid en hogere mate van opname van testosteron. Er is niet per definitie meer testosteron aanwezig. Dit resulteert in meer beharing.
  • Oestrogeen dominantie (te hoog oestrogeen gehalte) en afwezigheid van progesteron (door het uitblijven van de eisprong).
  • Onrustige huid, zoals acne.
  • Het kan langer duren voordat je zwanger wordt. Wil je graag kinderen, stel een eerste zwangerschap dan niet te lang uit.

PCOS komt voor bij 5 tot 15 procent van alle vrouwen, waarbij er nog weinig kennis is over het ontstaan van PCOS. Het is niet te genezen, toch valt er met gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning zeker winst te behalen.

Janine ging zelf verder op zoek naar de mogelijkheden om met leefstijl haar cyclus te ondersteunen en ontdekte dat hier veel winst mee te behalen valt. Samen met Marije deelt ze over haar zoektocht, de wegen die ze bewandeld heeft en de stappen die zij heeft gezet in het verbeteren van haar leefstijl ten behoeve van haar hormoonbalans.

Wil jij weten hoe jij jouw cyclus kunt ondersteunen vanuit je leefstijl? Bestel dan het boek Hormoongeluk. Met behulp van de Hormoongeluk planner kun je eenvoudig jouw cyclus tracken, dat biedt je enorm veel inzicht (of je cyclus nu regelmatig is of niet). In het geval van verdere onderzoeken is het enorm behulpzaam wanneer je de informatie rondom jouw cyclus in kunt brengen.

Tevens deelt Marije tijdens de podcast over het coachtraject Balancekeepers, wat door veel werkgevers wordt vergoed. Wil je hier meer informatie over ontvangen, kun je een gratis vrijblijvende belafspraak met Marije inplannen.

Dus trek een comfortabele stoel aan, pak een kopje thee en laat Janine van der Maas je inspireren en informeren. Luister nu naar De Inspirerende vrouw podcast, beschikbaar op al je favoriete podcastplatforms.

Merk je de dat je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Vele werkgevers vergoeden coachtrajecten die je ondersteunen in jouw persoonlijke ontwikkeling, zo ook het Balancekeepers coachtraject. Klik hier voor meer informatie.

Heb je behoefte aan iemand die jouw rug dekt bij het aangaan van jouw proces?! Dat kan zeker, plan vrijblijvend een call met Marije in om te verkennen wat zij voor jou kan betekenen.

Plan hier jouw gratis coachsessie.

Luister heel de podcast om Janines inspirerende verhaal te horen.