fbpx

Wat is jouw mindset?

‘Dat kàn toch niet?! Hoe kómen ze erbij!’ Ik voel nog de verontwaardiging die ik toen voelde… er moest iets veranderen op het werk en dat werd van ‘bovenaf’ op ons neergelegd. Samen met mijn teamgenoten zette ik stevig de hakken in het zand en riep en voelde met alles wat in me was: DIT…. KAN…. NIET!!!

Omslag in je denken

Nu – zoveel jaren later – glimlach ik bij die herinnering. Ik weet niet eens meer precies wat het probleem precies was. Er is sindsdien al zoveel méér veranderd. En verrassend genoeg kwam ik erachter, dat wat ‘ècht niet kon’ eigenlijk veel beter werkte dan ik had kunnen vermoeden. Toen ik eenmaal een omslag in mijn denken had gemaakt, werd ik zelfs ambassadeur om anders te kijken en anders te denken. Zet jezelf niet vast in ‘dit kan niet’. Stel liever de vraag: ‘Hoe zou dit kunnen?’ en onderzoek nieuwsgierig de mogelijkheden. Misschien ligt achter de bocht van jouw angst en vooroordeel wel een verrassend uitzicht op plezier en ontspanning!

Elke situatie vraagt een nieuwe keus

Die omslag in mijn denken maakt mij bewust dat ik in elke situatie kan kiezen: ‘Be Great’. Dat zit vaak in kleine dingen. Een mooie quote die ik een tijdje als leidraad heb genomen voor mijn leven is: ‘Maybe I can’t do great things, but I can do small things great.’ Elke keer wanneer ik mijzelf betrap op een gedachte die mij vertelt: ‘Dit kan ik niet, dit weet ik niet, dat kan toch niet…’, vraag ik mezelf af: en hoe kan ik in deze situatie ‘Be Great’ in praktijk brengen?

Niet of wel…

Van ‘niet’ naar ‘wel’ maakt een wereld van verschil. ‘Niet’ is een overtuiging die vast zet blokkeert. ‘Dit kan niet’ sluit de deur naar nieuwe mogelijkheden en ervaringen. Je geeft eenvoudigweg op. ‘Wel’ is een overtuiging die uitnodigt om te leren en ontwikkelen. Dr. Carol Dweck is een psychologe die zich richt op het onderzoeken van motivatie. Zij onderscheidt een ‘vaste mindset’ en een ‘groei mindset’. De mindset – hoe jij denkt over jouw kunnen – speelt een belangrijke rol in jouw motivatie en jouw prestaties. Met een ‘groei mindset’ bereik je meer dan met een ‘vaste mindset’. Welke mindset herken jij bij jezelf? Wat is er nodig om op zo’n manier te denken over jouw kunnen, dat je vanuit een ‘groei mindset’ gaat bewegen?

Vaste mindset Groei mindset
Ik heb een domme fout gemaakt. Ik kan het nu nog niet, hoe gaat het mij wel lukken?
Ik ben hier niet goed in. Dit gaat tijd en energie kosten, maar ik houd vol!
Het lukt toch niet. Ik blijf het proberen.
Ik kan het niet. Ik ben op de goede weg.
Ik snap er niks van. Ik vraag om hulp.
Ik geef het op. Misschien lukt het op een andere manier.

Zet de eerste stap

Groeien, leren en ontwikkelen doe je nooit alleen. Het is een proces wat je samen met anderen mag aangaan. Als Bureau Delight creëren wij graag een goede groeigrond en support voor jou om jezelf steeds verder te ontplooien en tot volle bloei te komen. Een eerste stap die je hierin kunt zetten, is jezelf aanmelden voor de gratis minitraining ‘Be Great’. Wees eens nieuwsgierig naar jezelf en jouw mogelijkheden en ontdek hoe dat er voor jou uitziet: ‘Be Great’!

Vorig bericht
Doe de stress check!
Volgend bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Jane Loois