fbpx

Afscheid van een top-vrouw…

Meer dan tien jaar kende ik haar. Ze was alleen. Nooit getrouwd geweest. Haar werkende leven was net voorbij toen ik haar leerde kennen. Ze moest haar draai nog vinden in een leven altijd thuis met alleen een kat om voor te zorgen. Het grootste gedeelte van de dag zat ze in haar stoel. Of ze scharrelde wat door het huis. Is dat een voorbeeld van een top-vrouw?

Wanneer ben je een top-vrouw?

De officiële definitie van een topvrouw beschrijft een vrouw aan de top van een bedrijf. Een vrouw met een topfunctie. Ze zijn in de minderheid. Een beetje eigenwijs vinden wij dat het label ‘topvrouw’ bij iedere vrouw past. Niet omdat je een topfunctie bekleedt. Maar omdat jij de top van je zijn mag en kunt bereiken. Door bewust keuzes te maken, te blijven groeien en ontwikkelen en steeds weer nieuwe kanten te belichten in jezelf en daarin tevoorschijn komen.

Top-vrouw in wie je bent

Het begint met wie je bent. Jouw identiteit, jouw unieke verschijningsvorm, jouw typische eigen aardigheden. Al die dingen die jij onbewust doet en van waaruit jij contact maakt met je omgeving, maken jou herkenbaar als een persoon. Het kan zó verrijkend en verrassend zijn, om je bewust te worden van wie je bent. Weet jij wat jou ‘typisch jij’ maakt? Als mijn ogen twinkelen, dan ben ik helemaal thuis bij mezelf en heeft alles in mij de ruimte om op een fijne manier naar buiten te komen. Ik geniet van mezelf en mijn omgeving geniet mee. En zelfs wat ik als ‘minpuntjes’ betitel, zijn voor mijn omgeving soms de krenten in de pap waarom zij hartelijk kunnen lachen – en ik iets minder hartelijk mee leer lachen.

Top-vrouw waar je bent

In verschillende rollen en op verschillende plaatsen laat je steeds een ander stukje van jezelf zien. Ook daarin is het winst, als jij je bewust bent van wat je laat zien. Wat is jouw stijl van contact maken met de mensen om je heen of het probleem waar je mee te maken krijgt? Ben jij van de snelle actie, of denk je eerst even goed na? Sta jij vooraan de boel te regelen, of zorg jij op de achtergrond dat alles piekfijn in orde is? Bedenk eens hoe dat voor jou is: thuis, op je werk, op straat, in de winkel, bij de school van je kids en op al die andere plaatsen waar we jou tegen kunnen komen…

Top-vrouw in hoe jij er bent

Wat jou vooral mooi maakt, is de manier waarop jij ergens bent. Hoe jij zowel in de rush als in de rust jezelf laat zien. De stress momenten zijn meestal niet de momenten waarop ik me van mijn beste kant laat zien. Ik vlieg regelmatig uit de bocht in mijn woorden, daden en mijn blik. ‘The look’ noem ik dat. Door me bewust te zijn van mijn reactiepatronen onder druk, kan ik ook bewust keuzes maken in hoe ik daar ben. Zo kan ik steeds vaker het ‘uit de bocht vliegen’ voorkomen. En als het een keertje ontspoort, heb ik ook meer grip op het herstellen van de communicatie. Het is altijd de keus die je zelf maakt, die het verschil maakt tussen ‘top’ of ‘flop’. Door me zo bewust te zijn van mijn eigen communicatie, kan ik ook om mezelf lachen. Zelfs als een keertje ‘flopt’. Elke dag zijn er weer nieuwe kansen. En dat is ook top!

Afscheid van een top-vrouw…

Ik kende haar meer dan tien jaar. Een heel gewone vrouw. Bijna altijd thuis. Een eenvoudig leven met veel momenten alleen. Gister namen we afscheid van haar. Ze is niet meer onder ons. Haar herinnering blijft in ons hart. Een glans die niet uitgewist kan worden. Wat was zij een top-vrouw! In wie ze was, waar ze was en hoe ze daar was. De impact werd zichtbaar bij haar afscheidsdienst. Haar ‘handelskenmerk’? Een glimlach. Zij geloofde in liefde. Deze wereld heeft Gods liefde nodig. En zij bracht die liefde. Door iedereen die zij tegenkwam, waar dan ook, een glimlach te schenken.

Een lach die werd weerkaatst
op elk gezicht
van wie zij tegenkwam

Welkom top-vrouw!

Zo’n afscheid is tegelijk een uitnodiging voor elke vrouw. Als het zó eenvoudig kan zijn om je leven te vullen met kleine momenten, zodat je meer en meer een glans verspreidt… dan kan elke vrouw een top-vrouw zijn! Wat is jouw ‘handelskenmerk’? Wil je daar meer over ontdekken, doe dan mee met de gratis mini training Be Great! Meld hier direct aan.

Vorig bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Hanneke van der Meer
Volgend bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Eline van Dam