fbpx

Angst, een lust of een last?

Zijn ogen keken naar me. Ik las in die ogen zoveel meer dan de woorden die hij uitsprak. Alles op alles zette hij om er voor me te zijn en de juiste zorg te bieden, maar zijn ogen vertelden me een ander verhaal. Mijn arts had angst in zijn ogen, angst voor mij, angst voor mijn leven, angst dat hij mij zou verliezen. Dat is wat ik me herinner. Dat is wat me bij blijft. De angst die ik in de ogen las van mijn behandelend arts toen ik in 2018 voor de derde keer opgenomen was met bloedvergiftiging. Een aanblik dat ik nooit zal vergeten…

Heb jij wel eens iets niet gedaan omdat je bang was?

Angst is een van de basisemoties, net als boosheid, vreugde of schaamte. Een emotie die we wellicht het liefst uit de weg gaan. We betitelen hem soms als een negatieve emotie, gewoon omdat het ons een onprettig gevoel geeft. Een emotie die ons soms tot keuzes brengt die we eigenlijk niet willen nemen. Of het leidt ertoe dat we bepaalde keuzes juist niet maken, terwijl we iets juist wel willen. Zo kun je uit de verbinding stappen, omdat je bang bent om opnieuw gekwetst te worden. Of lig je te woelen in bed wanneer je alleen thuis bent, vanuit de angst dat er wellicht iemand ongevraagd je huis binnendringt. Of je bent bang een geliefde te verliezen dat je piekert en je enorm veel zorgen maakt wat je rooft van je onbevangenheid. Herkenbaar?

Deal met je angst!

Elke emotie vertelt een verhaal, zoals je wellicht al in de blog over emotionele intelligentie hebt gelezen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen emoties. Sterker nog, als jij verwacht dat anderen ervoor zorgen kun je een speelbal worden van andere mensen. Aan de hand van hun grillen word jij heen en weer geslingerd in een veelvoud aan verwachtingen, behoeftes en (soms) overweldigende emoties. Daarom is het zo belangrijk dat je zorg draagt voor jouw angst, ontdekt waartoe de angst je aanzet én of een angst reëel is of niet.

Sluit vrede met je angst

Het verhaal dat angst verteld is dat er alarmbellen zijn die je uitnodigen om te vertragen en de situatie te onderzoeken. Is de angst reëel? Bestaat er kans dat er iets gebeurt en is de angst een belangrijke alarmbel om je plan te herzien? Of vertelt de angst je over een gebeurtenis die je ooit overkomen is, die je met man en macht wilt voorkomen? Zoals de afwijzing of de teleurstelling waar je ongevraagd mee te dealen kreeg? Of is de angst irreëel? Komt de angst voort vanuit de gedachte geen grip en controle meer te hebben op je leven? Het is enorm belangrijk om je angst en de triggersituatie eens onder de loep te nemen. Wees open en nieuwsgierig naar jezelf. Juist wanneer je mild en genadig naar jezelf kunt kijken kun je ontdekken welk verhaal de angst je vertelt en hoe je voor jezelf kunt zorgen.

Kijk je angst in de ogen!

Ik weet absoluut dat het de moeite waard is om de angst in de ogen te kijken. Na mijn 5 ziekenhuisopnames, kreeg ik volgens het boekje 6 maanden later de eerste herbeleving van een heftig moment tijdens mijn 5e ziekenhuisopname. Iets waar mijn huisarts me al voor gewaarschuwd had. Het aankijken van mijn angst, het ontdekken van de diepe gronden van mijn zijn en het komen tot herstel heeft me zoveel meer gebracht dan ik ooit had kunnen dromen. Het heeft een heelheid gegeven in mijn zijn, wat werkelijk alles overstijgt. En dat gun ik jou!

Laat je inspireren tijdens de online training Klaar met die Kwetsbaarheid, waarin Marije van den Berg en Maroesja van der Pols je meenemen in de ontdekkingstocht van je kwetsbaarheid ontdekken, omarmen en krachtig inzetten. Wat je verhaal ook is! Juist op die manier leer je onbevangen keuzes te maken die jij wilt! 

Vorig bericht
Emotionele intelligentie, heb je het of ontwikkel je het?!
Volgend bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Eva van der Kraats