Onderzoek wijst uit dat niet alleen het IQ invloed heeft op het presteren van mensen op de werkvloer. Juist de emotionele intelligentie (EQ) van mensen is een belangrijke factor voor samenwerking en functioneren op de werkvloer. Het mooie is dat zowel je IQ als je EQ geen vaststaande factoren zijn.
Jij kunt jezelf ontwikkelen, zowel in je IQ als je EQ.
Wellicht verrast dit statement je, maar het is echt waar! Uit tweelingenonderzoek blijkt dat jouw intelligentie voor zo’n 40 procent erfelijk bepaald is, wat de bovengrens van je intelligentie bepaald. Jouw omgeving en karakter bepaalt of je deze maximale niveau ook daadwerkelijk gaat behalen, en draagt dus voor 45 procent bij aan je intelligentie. Zo heb ik veel gastlessen gegeven op het middelbaar onderwijs, daar sprak ik zoveel leraren die met enorm veel passie en bevlogenheid zich dag aan dag inzetten voor de leerlingen. Zij vertelden mij dat voor zoveel leerlingen het al enorm belangrijk was dat ze überhaupt naar school kwamen, de thuissituaties van deze jongeren was vaak zo schrijnend dat ze helemaal niet toekwamen aan hun eigen ontwikkeling. Overleven was prioriteit nummer 1, opgroeien en persoonlijke ontwikkeling kwam daardoor helemaal niet aan de orde.
80% van effectief leiderschap wordt bepaald door emotionele intelligentie. – Daniel Goleman
De kenmerken van emotionele intelligentie
Het is van groot belang om je emotioneel te ontwikkelen, zo stelt Daniel Goleman – auteur van het boek Emotionele intelligentie – dat 80 procent van effectief leiderschap wordt bepaald door emotionele intelligentie. Daar waar men vroeger dacht dat alleen het IQ leidend was in succes, is die boodschap inmiddels achterhaald. Het is namelijk enorm belangrijk om aandacht te hebben voor emotionele intelligentie.
Emotionele intelligentie bestaat uit verschillende facetten, namelijk:
- Emotioneel zelfbewust zijn: emotionele intelligentie begint allereerst bij het opmerken en herkennen van je emoties. Ben jij in staat om te registreren wat je voelt of is je eerste reactie dat je al je gevoel wegstopt, inslikt of parkeert om vervolgens te vergeten? Elke emotie vertelt een verhaal wat absoluut het opmerken waard is.
- Zelfexpressie: zelfexpressie heeft alles te maken met de mate waarin jij jezelf kunt uiten. Kun je woorden en betekenis geven aan datgene wat je voelt? Het woord emotie komt af van het Latijnse woord emoveren, wat in beweging brengen betekent. Elke emotie heeft zo zijn belang, of dat nu boosheid, angst of frustratie is. Het is aan jou om daar op een goede manier mee om te gaan.
- Zelfmanagement: Timing is everything, dus wat is het juiste moment om te reageren op een bepaalde situatie? In een noodsituatie moet je meteen reageren, in een hoog opgelopen emotie is het wellicht niet zo verstandig om een thema bespreekbaar te maken. Zelfmanagement is de mate waarin je in staat bent om jezelf te beheersen, en eerlijk waar: dat valt te trainen. Zo wilde ik als kind wat geduldiger zijn richting mijn broertje. Hij wist mij keer op keer op de kast te krijgen en ik wilde daar anders op reageren. In plaats van dat die constatering hem op liet houden, kreeg ik steeds weer leermomenten om mijn geduld te oefenen. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ik vandaag de dag een behoorlijke dosis geduld en doorzettingsvermogen heb. Waarin word jij gevormd? Wie daagt jou uit tot groei?
- Empathie: Empathie is het tegenovergestelde van sympathie. Brené Brown heeft een prachtig filmpje: Brené Brown over Empathie waarin ze dit verschil schetst. Ben jij eerder sympathisch, waarbij je mensen bemoedigt met: ‘Joh, wat rot voor je. Morgen schijnt de zon vast wel weer!’. Of kun jij afdalen naar het gevoel wat de ander beleefd, waarbij je dat kunt verdragen zonder de neiging te hebben om de wereld van de ander mooier te laten lijken of het probleem van de ander op te lossen. Het verdragen van het lijden van een ander (of dat van ons zelf) is misschien wel een van de moeilijkste dingen in het leven.
- Sociale vaardigheden: Daarnaast hebben ook sociale vaardigheden invloed op je EQ. Iets waarin je ook jezelf in kunt ontwikkelen, mede door coaching, training of goede boeken (zoals het boek emotionele intelligentie van Daniel Goleman). Je kunt denken aan communicatie, samenwerken, conflicthantering, creatief en innovatief vermogen, onderhandelen, vergader- en of leiderschapskills.
Ontwikkel jouw emotionele intelligentie
Het ontwikkelen van jezelf op het gebied van emotionele intelligentie is zeker de moeite waard. Naast het op een gezonde manier voor je eigen welzijn te zorgen, draagt het zeker ook bij aan een betere communicatie. Zowel in je privé als zakelijke leven.
Wil jij jezelf ontwikkelen op dit gebied? Ontdek dan of het coachtraject Klaar met die kwetsbaarheid?! wat voor je is. Tijdens dit traject ontvang je zowel toegang tot onze online academy voor 8 lessen van Maroesja en Marije over bijvoorbeeld emoties, belemmerende overtuigingen en kwetsbaarheid. Daarnaast ontvang je jouw 7LIFE assessment, met daarbij 2 of 5 coachgesprekken. Dan loopt een van onze coaches met jou op tijdens jouw ontwikkeling.