fbpx

Stress gooit je hormonenhuishouding in de war!

Druk, drukker, drukst! Vandaag de dag is het niet gek als je je dagen van hot naar her rennend doorbrengt; de kinderen naar de opvang, de laatste hand aan de pitch op je werk en op de top moeten presteren om vervolgens snel naar huis te gaan om te koken. En dan heb je nog je partner, de was, vriendinnen, sport en ga zo maar door! Met dat ik dit opschrijf voel ik mijn hartritme versnellen. Stress is niet meer weg te denken uit onze levens. Wanneer er dan sprake is van chronische stress, waarbij de stressor blijvend is gooit dit behoorlijk wat hormonale processen in je lijf in de war.

Stress in het kort

Wanneer we stress ervaren, maakt ons lichaam het hormoon cortisol aan. Cortisol is een belangrijk hormoon dat ons helpt om te gaan met stressvolle situaties. Absoluut een goed reactie die enorm helpend kan zijn. Het zorgt ervoor dat we alert blijven en snel kunnen reageren op gevaarlijke situaties. Echter, wanneer we langdurig stress ervaren, kan dit leiden tot een overproductie van cortisol. Dit kan leiden tot een disbalans van jouw hormoonhuishouding. En 1 ding is zeker; dat wil je niet!

De invloed van stress op de geslachtshormonen

Cortisol heeft een grote invloed op het geslachtshormoon progesteron. Bij langdurige stress wordt progesteron in je lichaam namelijk gebruikt om cortisol van te maken. Progesteron is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de zwangerschap en de menstruatiecyclus. Dit kan leiden tot overschot aan oestrogeen, aangezien progesteron de natuurlijke tegenhanger is van oestrogeen. Teveel oestrogeen, ook wel oestrogeen dominantie, kan resulteren in heftige periodieke bloedingen of PMS klachten.

Veel stress is chronisch

Cortisol is een prachtig hormoon dat ingezet wordt om te kunnen overleven. Uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste als er gevaar dreigt. Je brein reageert echter niet anders op dodelijk bedreigende situaties en een ingewikkelde situatie op je werk, spanning in je relatie of grote zorgen die je op dit moment hebt. Dit wordt ook wel chronische stress genoemd. Een van de allerbelangrijkste dingen in het leven is dat je leert structureel goed voor jezelf te zorgen.

Het STA-model

Dat is dan ook de reden dat ik het STA-model ontwikkelde, wat bestaat uit 3 stappen:

  1. STOP, sta stil! Zoek de rust op en gun jezelf een prikkelvrije omgeving waarin je in de gelegenheid bent op te merken wat er allemaal in je leeft.
  2. TRACEER, hoe zit je in je lijf, emoties en gedachten? Wat vraagt aandacht, liefde en koestering?
  3. ACTIE, nadat je getraceerd hebt wat er in je leeft is het goed om tot de diepste kern te komen; waar heb jij behoefte aan en hoe kun je hierin verantwoordelijkheid nemen. Niemand anders is verantwoordelijk voor jou dan jij. Hoe cru dit wellicht klinkt.

Wil je de tools in handen hebben om op deze manier goed voor jezelf te zorgen én zicht te krijgen op datgene wat er aan behoeftes in je leeft?! Bestel dan nu het boek hormoongeluk en meld je aan voor de online training. Met de Hormoongeluk planner kun je bewuste keuzes maken op het gebied van timemanagement, ook absoluut een aanrader!

Vorig bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Marlot de Jong
Volgend bericht
Voorkom een burn-out door je cyclus te kennen!