fbpx

Voorkom een burn-out door je cyclus te kennen!

‘Mijn leven zag er geweldig uit.’, zo deelde Maartje. ‘Mijn carrière verliep voortvarend, ik had een leuke partner en fijne vrienden. Er was altijd van alles te doen en ik was financieel onafhankelijk. Je zou zeggen: Wow, je hebt het goed voor elkaar! De werkelijkheid iss echter het tegenovergestelde. Ik voel me ongelukkig, super onzeker en ben op… ik kan niet meer.’ Tranen vulden haar ogen toen ze deze woorden naar me uitsprak.

Veel vrouwen offeren zich van nature op

Wekelijks spreek ik vrouwen als Maartje, die op de een of andere manier stilgezet worden in hun leven. Ze komen er achter dat ze zichzelf jarenlang ‘vergeten’ zijn,. Vanuit hun (ont)zorgende hart pakte ze van alles op, maar ook omdat het lastig is om te weten waar je nu eigenlijk zelf behoefte aan hebt. Ook krijg je vaak complimentjes en bevestiging van anderen als je jezelf wegcijfert, wat fijn voelt. Maar ondertussen branden ze op. Het is algemeen bekend dat vrouwen vaak meer stress ervaren dan mannen. Dit kan leiden tot een burn-out, een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Wat veel vrouwen zich echter niet realiseren, is dat hun menstruatiecyclus een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van een burn-out.

De impact van je cyclus op je energie en draagkracht

De menstruatiecyclus is een complex proces dat wordt gereguleerd door hormonen. Deze hormonen hebben niet alleen invloed op de menstruatie zelf, maar ook op ons emotionele en fysieke welzijn. Door je cyclus te leren kennen, kun je beter begrijpen hoe je lichaam functioneert en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Een belangrijk aspect van de menstruatiecyclus is de fase van de maandelijkse cyclus waarin je je bevindt. Tijdens de pre-ovulatie fase, net voor de eisprong, voelen veel vrouwen zich energiek en productief. Dit is het moment om belangrijke taken op te pakken en uitdagingen aan te gaan. Tijdens de pre-menstruatie fase, die overloopt in de menstruatie, voelen vrouwen zich vaak minder energiek en hebben ze meer behoefte aan rust en zelfzorg.

Ken je cyclus en pak regie!

Door je cyclus te kennen en hier rekening mee te houden, kun je beter plannen en je energie efficiënter gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld in de week na je menstruatie (let op: track je eigen cyclus om te weten vanaf welke dag in je cyclus dit is) belangrijke projecten oppakken en plan in de (pre-)menstruatiefase fase meer tijd voor rust en ontspanning. Dit kan helpen om stress te verminderen en dus ook een burn-out te voorkomen. Het is van groot belang dat jij jouw lichaam en de signalen die je daarvan krijgt leert kennen en de verantwoordelijkheid hiervoor leert nemen. En ja, dat heeft niet alleen met herkennen en erkennen te maken, maar ook met het maken van keuzes.

Ook emotioneel snap je jezelf beter

Daarnaast kan het leren kennen van je cyclus ook helpen bij het begrijpen van je emoties en het omgaan met stemmingswisselingen. Door te begrijpen welke hormonen er op welk moment in je lichaam actief zijn, kun je beter begrijpen waarom je je op bepaalde momenten van de maand anders voelt dan op andere momenten.

Kortom, het leren kennen van je cyclus als vrouw is een belangrijke stap in het voorkomen van een burn-out. Door je energie efficiënter te gebruiken en beter om te gaan met emoties en stemmingswisselingen, kun je stress verminderen en je welzijn verbeteren. Neem daarom de tijd om je cyclus te leren kennen en ontdek hoe je deze kunt gebruiken om het beste uit jezelf te halen.

Ben jij op zoek naar dé tool om dit te verkennen? Bestel dan nú het boek Hormoongeluk, de bijbehorende planner (beschikbaar per oktober 2023) en de online training. Gun het jezelf. Je zult merken dat deze kennis en inzichten je leven gaat veranderen!

Vorig bericht
Stress gooit je hormonenhuishouding in de war!
Volgend bericht
De Inspirerende Vrouw – de podcast met Lianne van Oenen